• 150 κιλά
  Χωρίς επέμβαση
  Χωρίς σκευάσματα, με φυσικό τρόπο!
  Διαβάστε την μαρτυρία
  90 κιλά
 • ισορροπημένη διατροφή
  καθημερινά δημητριακά
  καθημερινά φρούτα και λαχανικά
  αρκετές φορές την εβδομάδα ψάρια
  άπαχο κρέας λίγες φορές την εβδομάδα
 • Ελάτε στο Σώμα υγιές
  Να αξιολογήσουμε
  τη διατροφική σας ανάγκη δωρεάν.
 • Online
  Τώρα για πρώτη φορά
  Το κέντρο μας προσφέρει διαδικτυακή
  εφαρμογή παρακολούθησης του διαιτολογίου σας
  και της πορείας της δίαιτάς σας.
  Desktop or Laptop
  Tablet or Phone
 • Χρήσιμα εργαλεία
  κάντε κλικ και υπολογίστε μόνοι σας...

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Διατροφή για άτομα με διατροφικές διαταραχές 

 

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της ψυχιατρικής (DSM) στις διατροφικές διαταραχές εντάσσονται

η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία.

 

νευρική ανορεξία

 

Στην νευρική ανορεξία παρατηρείται άρνηση διατήρησης ενός υγιούς βάρους και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, η οποία αναγκάζει το άτομο να τρέφεται με πολύ λίγες θερμίδες και να εφαρμόζει ακραίες μεθόδους για να μην βάλει βάρος όπως υπερβολική άσκηση, πρόκληση εμετού και χρήση καθαρτικών. Οι συνέπειες της νευρικής ανορεξίας είναι εξαιρετικά σοβαρές, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αμηνόρροια, καρδιαγγειακά προβλήματα, σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και θάνατο.

βουλιμία

 

Στην νευρική βουλιμία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια προκαλεί εμετό για να αποβάλλει αυτές τις θερμίδες. Τα άτομο που πάσχει από νευρική βουλιμία μπορεί να αποκτήσει σοβαρή φθορά στα δόντια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλλειψη θρεπτικών συστατικών, έλκος στομάχου και διαταραχές περιόδου.

 

υπερφαγία

 

Στην επεισοδιακή υπερφαγία γίνεται κατανάλωση πολλών θερμίδων σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως και στην νευρική βουλιμία, όμως δεν ακολουθεί κάποιος αντιρροπιστικός μηχανισμός και έτσι το άτομο διατηρεί βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Τα   Τα προβλήματα που σχετίζονται με την επεισοδιακή υπερφαγία είναι αντίστοιχα με αυτά της παχυσαρκίας.


Η κλινική διαιτολόγος κ. Κάλλια Γιαννιτσοπούλου έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο Κέντρο Ημέρας αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών ΑΝΑΣΑ αναλαμβάνει την διατροφική παρακολούθηση ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

 

Στόχοι της διαιτολογικής παρακολούθησης είναι οι ακόλουθοι:

-       Εξομάλυνση διατροφικών συνηθειών.

-       Αντιμετώπιση εσφαλμένων πεποιθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή.

-       Αποκατάσταση του βάρους.

-       Βελτίωση παραμέτρων στις εξετάσεις του ατόμου που βρίσκονται εκτός ορίων φυσιολογικού.

 

Η διαιτολογική παρακολούθηση ατόμων με διατροφικές διαταραχές διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με την απώλεια βάρους, καθώς η διαιτολόγος δουλεύει με βοηθητικά εργαλεία και  τεχνικές  ψυχολογικής υποστήριξης (όπως η CBT) εστιασμένες στο θέμα της διατροφής.

Στις διατροφικές διαταραχές η αξιολόγηση σωματικής σύστασης πολλές φορές θεωρείται αντένδειξη  στην διαιτολογική παρακολούθηση καθώς αντί να βοηθά, ενισχύει τις εσφαλμένες πεποιθήσεις του ατόμου σε σχέση με το βάρος του και προκαλεί μεγαλύτερη εμμονή με το ποσοστό λίπους. Κατά συνέπεια η λιπομέτρηση στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγεται.

Στο Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’ μέλημα μας είναι το άτομο να αποκτήσει μια υγιή σχέση με την τροφή και να αγαπήσει το σώμα του έτσι όπως είναι.

 

 

 

 

 

διατροφικές διαταραχές