Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 
 
» Αρχική
» H φιλοσοφία του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου 'Σώμα Υγιές'
» Το όραμα του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου 'Σώμα Υγιές'
» Βιογραφικό Σημείωμα
» Παρεχόμενες υπηρεσίες
» Διατροφή μέσω Διαδικτύου
» Δωρεάν Παροχές από το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο 'Σώμα Υγιές'
» Συνεργασίες του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου 'Σώμα Υγιές'
» Ομιλίες, παρουσιάσεις και σεμινάρια διατροφής από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
» Αρθρογραφία, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παρουσία
» Δημοσιεύσεις
» Άρθρα Διατροφής
» Ερευνητική δραστηριότητα από το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο 'Σώμα Υγιές'
» Συνταγές
» Σύνδεσμοι
» Επικοινωνία
 
Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA)  

ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΟ ΛΙΝΟΛΕΙΚΟ ΟΞΥ (CLA) : MYΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, MSc, MBA, SRD
KΛΙΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΄ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ’.

AΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ CHECK UP NEWS

Ο όρος ‘συζευγμένο λινολεϊκό οξύ’ ή αλλιώς CLA αναφέρεται σε ένα σύνολο λιπαρών οξέων με 18 άτομα άνθρακα και 2 συζευγμένους διπλούς δεσμούς, σε αντίθεση με το λινολεϊκό οξύ που δεν έχει διπλούς δεσμούς. Ανακαλύφθηκε το 1987 από τον ιατρό Dr. Michael Pariza, καθηγητή του Πανεπιστημίου Wisconsin στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος με έρευνα πάνω σε ποντίκια διαπίστωσε ότι πρόσληψη CLA μείωνε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινικού όγκου.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ προέρχεται από το λινολεϊκό οξύ που το βρίσκουμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρεατικά. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την περιεκτικότητα ορισμένων τροφών σε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ:

 

 ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ CLA mg/g 

 ΚΡΕΑΤΙΚΑ

 

 ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

 2,9-4,3

 ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

 2,5

 ΑΡΝΙ

 5,6

 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 0,9

 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

 

 ΓΑΡΙΔΕΣ

 0,6

 ΛΑΔΙΑ

 

 ΗΛΙΕΛΑΙΟ

 0,4

 ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ

 0,2

 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 

 ΒΟΥΤΥΡΟ

 4,7

 ΓΙΑΟΥΡΤΙ

 4,8

 ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

 4,6

 ΠΑΓΩΤΟ

 3,6

 ΤΥΡΙ ΚΟΤΑΤΖ

 4,5

 Μέσα στην τελευταία πενταετία, πάνω από 350 μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τη δράση του συζευγμένου  λινολεϊκού οξέος σε πειραματόζωα αλλά και στον άνθρωπο. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το CLA εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και έχει προστατευτική δράση κατά ορισμένων τύπων καρκίνου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από έρευνες σε ποντικούς ότι το CLA προστατεύει από τον καρκίνο του στήθους, του δέρματος, του ήπατος και του λεπτού εντέρου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη CLA από άπαχο τυρί και γαλοπούλα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου αυτά τα στοιχεία να θεωρηθούν αποδεικτικά.

Άλλες μελέτες σε διαβητικούς τύπου 2 έδειξαν ότι η πρόσληψη 3γρ. CLA την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τα μέσα επίπεδα της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της μέρας και κατά συνέπεια να οδηγήσουν σε καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης. Χρειάζονται πιο μακροχρόνιες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού προκειμένου να μπορέσουμε με βεβαιότητα να θεωρήσουμε το CLA  σύμμαχο στον έλεγχο του διαβήτη.

Επιπροσθέτως μέσα από μελέτες σε ζώα έχει προκύψει ότι το CLA μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Παρόλα αυτά η μοναδική έρευνα σε ανθρώπους δεν έδειξε μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων κατά την περίοδο πρόσληψης του CLA.

Τα τελευταία χρόνια το CLA χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους. Έρευνες σε ποντικούς έχουν δείξει ότι το CLA αυξάνει την μυική μάζα και μειώνει το ποσοστό του λίπους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετική έρευνα σε ανθρώπους που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, η χρήση του CLA ως ‘λιποδιαλυτική ουσία’ είναι προς το παρόν αμφισβητούμενη.

Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετά στοιχεία στη βιβλιογραφία για την προστατευτική δράση του CLA σε σχέση με παθήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως η αθηροσκλήρωση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Αδιαμφισβήτητα υπάρχει όφελος από την πρόσληψη του CLA μέσα από την καθημερινή μας διατροφή και η χρήση συμπληρωμάτων CLA, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, δε θεωρείται σε καμία περίπτωση επιβλαβής. Παρόλα αυτά όμως χρειάζονται περισσότερες και πιο μακροσκελείς μελέτες για να οδηγηθούμε σε τελικά συμπεράσματα.

KΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, MSc, SRD
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΄ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ’, ΝΙΚΑΙΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

  Επιστροφή πίσω στη λίστα.
  Copyright 2007 Soma ygies | Designed by Lighthouse. All rights reserved